Narrow your search

Library

VIVES (37)

AP (1)

EHC (1)

Hogeschool Gent (1)

KU Leuven (1)

Middelheim (1)

UCLL (1)

Vlaams Parlement (1)


Resource type

film (37)

book (3)


Language

Dutch (19)

English (16)

French (2)

Finnish (1)

German (1)

More...

Year
From To Submit

2012 (40)

Listing 1 - 10 of 40 << page
of 4
>>
Sort by

Film
Moord op de blanke boer
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De schrik zit er goed in bij blanke boere Afrikaners in Zuid-Afrika. Dat komt door de zogenaamde 'plaasmoorde', aanvallen op boerderijen die vaak gepaard gaan met geweld en verkrachting. De slachtoffers zijn meestal blanke boeren. Nederlands reporter Johan Eikelboom reist af naar Pretoria en bezoekt een verdedigingskamp. In het kamp worden jongeren gedrild om zich te verdedigen tegen zwarte Zuid-Afrikanen. Maar het is meer dan een zelfverdedigingscursus. Zo krijgen de jongeren ook rassenleer. "De meest onderontwikkelde, barbaarse soort van het menselijk ras is het zwarte ras waarmee we moeten leven. Ze zijn als dieren", doceert de kolonel. De angst slaat om in racisme. Johan Eikelboom: "De angst is terecht. Er worden veel mensen vermoord, er zijn er veel gevlucht. Maar dat ingeramde geloof van niet mixen... Zij zijn anders, verkrachten en moorden zit in de genen. Ze halen zelfs de bijbel erbij. Het hele oude testament. Ik vind het eng." En terwijl de training in het kamp mentaal en fysiek steeds zwaarder wordt, is er alweer een moord gepleegd. De leiders van het kamp nemen Eikelboom mee naar de plaats van de moord. Hij moet de realiteit maar eens onder ogen zien, vinden ze.

Keywords


Film
De gekleurde gemeente
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

debat met Meyrem Almaci (Antwerpen, Groen!), Bart Somers (Open Vld, Mechelen), Bart Laeremans (Vlaams Belang, Grimbergen)

Keywords


Film
Te gek !? van de Tour 2012 : 'Ik weet wat er komt, maar niet wat op me afkomt'
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Te Gek!? van de Tour 2 brengt het relaas van een fietstocht van enkele ervaringsdeskundigen uit het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael Diest in de schaduw van de echte Tour De France. De patiënten en ex-patiënten die het fietsproject aanvatten, bevinden zich allemaal in een verschillende fase van het herstelproces van hun psychische aandoening. Het hoogtepunt van de reis is de beklimming van Le col du Tourmalet samen met de BV's Jelle Cleymans, Rik De Leeuw en Lucas Van Den Eynde. Voor elk van de patiënten betekenen de verschillende beklimmingen in de Pyreneeën niet enkel een metafoor voor de psychische strijd die ze blijven leveren, maar is de fietstocht ook een scharnierpunt naar een volgende en nieuwe periode in hun leven.

Keywords


Film
De pil van dokter Peeters
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Naar aanleiding van de internationale Vrouwendag op 8 maart zendt Canvas De pil van dokter Peeters uit . De documentaire De pil van dokter Peeters is een historische kroniek van Bart Beckers en Karl van den Broeck over het pionierswerk van de Vlaamse gynaecoloog Dr. Ferdinand Peeters, die eind jaren ’50, begin jaren ’60 in het grootste geheim de eerste bruikbare anticonceptiepil ontwikkelde. Journalist Karl van den Broeck en regisseur Bart Beckers zochten en vonden vier vrouwen die in 1959-’60 de experimentele pil van dokter Peeters uitprobeerden. Margriet Lievens (81), Elisabeth Wouters (79), Lutgard Cambré (80) en Carolina Wouters (80) denken met veel warmte terug aan dr. Peeters die sommigen van hen het leven redde door hen de controle te geven over hun eigen vruchtbaarheid. De herinnering aan de zwijgzame dokter met zijn onafscheidelijke sigaar die altijd de kant van de vrouwen koos, is nog altijd zeer levendig. In De pil van dokter Peeters gaat Marc Peeters op zoek naar de precieze rol die zijn vader gespeeld heeft in de medische geschiedenis. Hij bezoekt oud-collega’s zoals gynaecoloog Harry Van Der Pas, Karel Dergent (Ortho Pharmaceutica), Fons Uytterhoeven (CM), Luc De Broe (Schering België). Hij reist ook naar het Schering-archief in Berlijn waar archivaris Thore Grimm documenten opdist die duidelijk de doorslaggevende bijdrage van Nand Peeters bewijzen. Professor Jean-Jacques Amy, hoofd van de dienst gynaecologie van de Vrije Universiteit Brussel, plaatst het belang van Dr. Nand Peeters in perspectief. Volgens hem werd het hoog tijd dat de wetenschappelijke wereld zijn pioniersrol erkent. Het laatste woord is voor Dr. Dirk Janssens, de laatste associé van Dr. Peeters. “Hopelijk spreken we binnenkort van de PPP, de Pincus-Peeters Pil”, zegt hij.

Keywords


Film
Go back to where you came from
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vranckx brengt een Australisch experiment : zes mensen met een uitgesproken mening over asielzoekers en migranten treden drie weken lang in het voetspoor van vluchtelingen. Gleny vindt dat Australië meer vluchtelingen kan opvangen, de vijf anderen zien ze liever niet komen. Benieuwd of ze hun ideeën zullen bijstellen. deel 1 : Doctor David Corlett, professor aan de universiteit van Melbourne, leidt het experiment in goede banen. Hij neemt meteen de paspoorten en telefoons van de deelnemers af. Echte vluchtelingen hebben dat ook niet. Daarna worden de zes Australiërs op een gammel bootje gezet, bestemming onbekend. Aan boord slaat de sfeer snel om. De reizigers worden zeeziek en op 150 kilometer van het vasteland begint de boot water te maken. deel 2 : De zes zijn in Maleisië beland. Ze leven er een tijdje samen met een familie die behoort tot de Chin-minderheid die in Myanmar vervolgd wordt. De familie leeft met 50 mensen ondergedoken in een klein appartementje. Meteen daarna gaan de Australiërs mee met de Maleisische immigratiedienst tijdens een inval op een werf waar illegalen wonen. Die avond worden meer dan 100 vluchtelingen opgepakt, waaronder ook Chin. Raquel (21) blijft bij haar standpunt. "Dit is goed. Dit zouden ze in Australië ook moeten doen. Die mensen moeten blijven waar ze thuishoren." deel 3 : Raye, Raquel en Roderick worden naar een vluchtelingenkamp in Kenia gestuurd. Bij de voedselbedeling gaat het er hevig aan toe. "Normaal doet iedereen vriendelijk tegen elkaar, maar hier is het ieder voor zich", zegt Roderick. Er wordt gedrongen en gevochten. Raquel heeft het moeilijk met het gebrekkige sanitair. Gleny, Darren en Adam reizen intussen naar Jordanië. Ze bezoeken een ziekenhuis waar Iraakse slachtoffers van bomaanslagen verzorgd worden. De meeste patiënten zijn zwaar verminkt en de Australiërs zijn diep onder de indruk. Op het einde van de rit roept doctor Corlett de deelnemers voor een laatste keer samen. Hij wil weten of hun mening veranderd is na deze intense ervaringen.

Keywords


Film
De zaak Vanderyecken : grensoverschrijdend gedrag in de psychiatrische wereld
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Na het seksueel misbruik in de kerk duikt nu ook een geval van grensoverschrijdend gedrag op in de psychiatrische wereld. Terzake brengt een dossier met getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag bij psychiatrische patiënten. Walter Vandereycken, een autoriteit op het gebied van psychiatrie en een academicus met een lange staat van dienst, bevestigt zelf in de reportage dat er sprake is van grove deontologische fouten. Hij geeft toe dat hij jarenlang seksuele relaties onderhield met een aantal patiënten. Terzake brengt een reportage met getuigenissen, een interview met de dader en een reactie van kinderpsychiater en ex-voorzitter ‘commissie seksueel misbruik in de kerk’ Peter Adriaenssens. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie geeft haar standpunt in de studio.


Film
Nonkel Pater
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de jaren zestig had wel iedere Vlaamse familie zijn ‘nonkel pater’: baardige mannen die met straffe verhalen menig huiskamer, schoollokaal of parochiezaal muisstil kregen. Ze vertelden over het leven in de ‘missies’, bezield door het ideaal om de blijde boodschap te verkondigen. De meesten van hen deden dat in Congo. Vandaag schuifelen deze krasse tachtigers rond in kloosters en tehuizen, en kijken ze voor een laatste keer achterom. Ze putten uit een schier oneindig arsenaal van ontroerende, grappige en meeslepende anekdotes, en op die manier schetsen de laatste overlevende missionarissen de grote geschiedenis van nonkel pater in Congo. afl. 1 : Naar Congo ! In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw voelden heel wat Vlaamse jongens zich geroepen om missionaris te worden. Velen vertrekken naar Belgisch Congo, nemen afscheid van vrienden en familie, vaak voor 10 jaar. Onwetend maar nieuwsgierig zetten zij voet aan wal in zwart Afrika. Voor de Congolezen worden ze ‘sango’, priester en chef. Voor de achterblijvers zijn ze een ver familielid, gekend van brieven en wilde verhalen: Nonkel Pater. afl. 2 : Een nieuwe wereld De jonge en onervaren paters raken bij hun aankomst in de Missie in Congo overdonderd: het is er heet, de mensen zijn zwart en spreken andere talen, en op hun bord schept men rare gerechten. Maar Nonkel Pater past zich met open oog en oor aan. Niet evident, als je wordt belaagd door vervelende kleine beestjes en gevaarlijke grote dieren… afl. 3 : De missie Nonkel Pater is een pionier. Op vele plaatsen is er niks, staan alleen wat hutjes bij elkaar. En ook al is hij er niet voor opgeleid, toch bouwt hij met onverzettelijke moed kerken en scholen. Vlaanderen lijkt verder dan ooit. De brieven worden schaarser, blije en droeve tijdingen uit het vaderland komen maar met mondjesmaat aan. Het heimwee laat zich voelen… afl. 4 : De reispater Tot in de verste uithoeken van Congo moet het ware geloof worden gebracht. Het is de reispater die er te voet op uittrekt met dragers en koffers, dwars door de wildernis. Hij komt bij primitieve stammen, leert er hun gebruiken kennen. En wordt hun Nonkel Pater, de man met de baard die in de brousse films vertoont en met z’n jeep zieken vervoert … afl. 5 : De blijde boodschap Daarvoor zijn ze van zo ver gekomen, hebben ze hun thuis verlaten. Iedereen moet worden gered: zwarten worden gedoopt aan de lopende band, missen worden opgedragen en alle zonden vroom gebiecht. Maar de nieuwe gelovigen blijven vaak volharden in hun oude gebruiken, en Nonkel Pater begint zich vragen te stellen. Is hij wel goed bezig? Heeft Rome het wel bij het rechte eind? afl. 6 : Een vreemde cultuur Het was een vreemde wereld, Congo. Een wereld van rare gewoontes en gebruiken, duister en hard. Met rituele initiatie en kannibalisme, tovenarij en fetisjisme. Nonkel Pater was er getuige van, en werd ingewijd in de geheimen van de stam. Een blanke man diep verdronken in de zwarte cultuur, door de Congolezen beschouwd als één van hen, blanc par erreur… afl. 7 : Indépendence Het hing al een tijdje in de lucht, de zo begeerlijke Onafhankelijkheid. Vlugger dan verwacht, en Nonkel Pater zit op de eerste rij. Plots zijn er zwarte bazen, wordt het land niet meer door Belgen bestuurd. De paters hebben vertrouwen in hun Congolese medebroeders, maar opstanden en stammentwisten maken een einde aan de veiligheid. Nonkel Pater staat plots oog in oog met de dood… afl. 8 : De terugkeer Ze hadden zich het onafhankelijke Congo ongetwijfeld anders voorgesteld. Presidenten komen en gaan, Congo wordt Zaïre en dan weer Congo. Het paradijs verkruimelt tot armoede, maar met de moed der wanhoop blijft Nonkel Pater volharden en overleven. Wanneer hij uiteindelijk terugkeert naar een ander Vlaanderen, vraagt hij zich af of het allemaal wel de moeite waard is geweest…

Keywords


Film
Dockland : Out of control
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In welke mate hebben mensen hun lot in eigen handen en wat wordt door ons onderbewuste gestuurd? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die denken controle over hun leven te hebben, heel vaak in een illusie leven. Experimenten tonen aan dat wat een persoon doet en wat hij of zij denkt, erg kunnen verschillen. Het onderbewustzijn bepaalt vaak de beslissingen die we nemen: wat we eten en op wie we verliefd worden.

Keywords


Film
Dockland : de revolutieroute
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Film
Team Clijsters
Author:
Year: 2012 Publisher: Brussel VRT. Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Documentaire over de carrière van Kim Clijsters

Keywords

Listing 1 - 10 of 40 << page
of 4
>>
Sort by